ΒΙΤΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η εικονα-ηχος-video-κειμενο ενδεχεται να υποκειται σε πνευματικα δικαιωματα.

Η Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη ερμηνεύτρια της δημοτικής, λαϊκής και ελαφρολαϊκής μουσικής.  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1954 μέσα σε μουσική οικογένεια και

μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Τάκης (Δημήτρης) Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση (Χαρίκλεια) Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από μικρή μπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.

Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με το τραγούδι Χωρίς δεκάρα) και να μπει στο χώρο της δισκογραφίας. Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου («Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα), και με το «Αϊ γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της (και την παράλληλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») γίνεται αμέσως γνωστή. Με το ξεκίνημά της, η Βιτάλη φανερώνει το βασικό χαρακτηριστικό, που θα καθορίσει, εξ αρχής, την πορεία της: την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συμπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη έκταση και η χροιά της φωνής της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δραστηριοποιείται στο λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τους καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ.ά.). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Μίκης Θεοδωράκης, Σταμάτης Σπανουδάκης, Νότης Μαυρουδής, Σπύρος Σαμοΐλης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά.) και ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών.

Το 1989 ηχογραφεί το «Απέναντι Μπαλκόνι» και το 1993 το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε δικούς της στίχους και μουσική μπαίνοντας σε μια περίοδο ωριμότητας, που εν έτει 2000 με το άλμπουμ «Προσκήνιο» ανακεφαλαιώνεται.

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από τα πρώτα χρόνια της πορείας της κάνει συναυλίες στο εξωτερικό τραγουδώντας για τον απόδημο ελληνισμό. Το 1975 παντρεύτηκε το μουσικό Βαγγέλη Ξύδη και το 1976 γέννησε τον γιο τους Νίκο Ξύδη, γνωστό τραγουδοποιό και παραγωγό της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Το τραγούδι της με τίτλο “Κλαίει μια καρδιά” ντύνει τους τίτλους αρχής της σειράς Δίδυμα Φεγγάρια του ANT1.

 

Δισκογραφία

1973 Δεν περισσεύει υπομονή

1973 Ο Γιακουμής ένα μουλάρι στην οδό Σταδίου

1974 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας

1974 Ρόδα είναι και γυρίζει

1974 Του έρωτα τ’αντάρτη

1974 Βάστα καρδιά

1974 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού

1974 Εκείνη τη νύχτα

1975 Παραλογές

1975 Η κυρά των αμπελιών

1975 Ελένη Βιτάλη

1976 Τσαντιράκι

1977 Θεοδωράκης με αγάπη

1978 Η ρεζέρβα

1979 Άιντε και φύγαμε

1980 Δημοτικά

1981 Πού θα τη βρούμε σήμερα

1981 Τα Δημοτικά της Ελένης Βιτάλη

1982 Τα ωραιότερα τραγούδια της

1982 Κύριε των δυνάμεων

1982 Παίξε Χρήστο επειγόντως

1982 Ο ήλιος ο ηλιάτορας

1983 Βάρα μου το ντέφι

1983 Ο τραγουδιστής

1984 Ξαφνικός έρωτας

1984 Χορέψτε γιατί χανόμαστε

1984 Πάντα τέτοια

1984 Και μαζί και μόνος

1985 Εδώ Θεσσαλονίκη

1985 7 Παρακλήσεις

1985 Λαϊκές εικόνες

1985 Μια γυναίκα μπορεί

1986 Ένας είναι Ο Σούκας

1986 Ώρα Ελλάδος

1986 Τραγούδια για τους φίλους μου

1987 Χρήστος Νικολόπουλος: Ζωντανή ηχογράφηση

1987 Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι

1988 Και μπήκαμε στα χρόνια

1988 Τα Λαϊκά της Ελένης

1989 Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της

1989 Κάπου Ανατολικοδυτικά

1989 Ε και τι έγινε

1989, Φως Αυγούστου

1989 Το απέναντι μπαλκόνι

1990 Άνεμος είναι

1990 Όλα τα μωρά στην πίστα

1990 Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

1990 Ευριπίδη Μήδεια

1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου

1991 Δρόμοι που αγάπησα

1991 Γεια σας που πέφτουν τα σύνορα;

1991 Η πόλη που ονειρεύτηκα

1992 Το τραγούδι γυμνό

1992 Γι’ άλλες πολιτείες/16 Επιτυχίες

1993 Οι δικοί μας τσιγγάνοι

1993 Μέρες μουσικής/Σύγχρονο λαϊκό τραγούδι

1994 Ποιος Φοβάται Τη Βιρτζίνια Γουλφ;

1994 Όμορφό μου καλοκαίρι

1995 Βαλκανιζατέρ

1996 Άσωτος Υιός

1997 Εμπειριών συλλέκτης

1998 Το μαύρο πρόβατο

1998 Θα ταξιδέψω την ψυχή

1999 Καταθέτω

2000 Τα Σερέτικα

2000 Προσκήνιο

2000 Άι γαρούφαλό μου-36 Μεγάλες επιτυχίες

2001 Διαμαρτύρομαι

2001 Της αγάπης χρώματα

2001 Τα καλύτερα τραγούδια της

2001 Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της

2002 Ένας χειμώνας για δυο

2002 Στην ηχώ του έρωτα

2002 Οπωσδήποτε παράθυρο

2002 Φωτιά στις νύχτες

2003 Μονά στολίδια

2003 36 Μεγάλες Επιτυχίες

2003 Δική μου η χαρά

2003 Smyrne

2004 Δυο δρόμοι δυο φεγγάρια

2004 Δημοτικοί Αντίλαλοι Νο1

2004 Δημοτικοί Αντίλαλοι Νο3

2004 Στο φως της Ακρόπολης

2004 Ό,τι αγάπησα

2005 Ακολούθα τα πουλιά

2006 Λαϊκά για πάντα

2006 Έρημα Χωριά

2006 Διαδρομή

2006 14 μεγάλα τραγούδια

2006 Ποιο δρόμο να πάρω

2006 Δωδεκάορτο

2007 Ανθολόγιο

2007 Tsayiori

2007 Όταν λείπει

2007 Είτε έχεις είτε δεν έχεις

2007 Βάστα καρδιά-Επανέκδοση

2008 Επτά…και να προσέχεις

2008 Τα δημοτικά της Ελένης Βιτάλη/15 τραγούδια

2008 Τα λαϊκά της Ελένης Βιτάλη

2008 Τραγούδια που αγάπησα

2009 Ζωντανό Κύτταρο Live

2010 Αιγίνιο Πιερίας Live

2014 Τα Τραγούδια Μου – Οι Μεγάλες Επιτυχίες

Αναζήτηση
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α.Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
ΤΕΝΤΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ NEWS