ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Η εικονα-ηχος-video-κειμενο ενδεχεται να υποκειται σε πνευματικα δικαιωματα.

Μπάμπης Μαρκάκης (1933-2003)   Ο παλιός λαϊκός τραγουδιστής στιχουργός και συνθέτης Μπάμπης Μαρκάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 και το πραγματικό του 

ονοματεπώνυμο ήταν Μάρκος Μπαλτόπουλος. Καθιερώθηκε με συνθέσεις δικές του αλλά και του Μπάμπη Μπακάλη, στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1960 έκανε ρεκόρ σε πωλήσεις για δίσκο 45 στροφών με «Το σπαθί του Χατζημπαμπά». Παράλληλα εμφανίστηκε στη δισκογραφία ως συνθέτης με το πραγματικό του όνομα. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Πάνος Γαβαλάς, Μανώλης Αγγελόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Μιχάλης Μενιδιάτης, Πέτρος Αναγνωστάκης, Πόλυς Κερμανίδης και πολλοί άλλοι ενώ τραγούδια του ερμήνευσε και ηχογράφησε και ο ίδιος με δεύτερη φωνή ή και ντουέτο την Ρούλα Καλάκη ή την Κατερίνα Κάρολ ή την Σοφία Κολλητήρη. Η μεγαλύερη του επιτυχία και πιο γνωστό του τραγούδι είναι το περίφημο «Μες στον πράσινο το μύλο» που το επανέφερε στο προσκήνιο η ρεμπέττισσα Μαριώ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το 1973 ως το 1985 έζησε στον Καναδά με την οικογένειά του ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στα Μετέωρα Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 2003.

Μεγάλες του Επιτυχίες: Μες το πράσινο το μύλο, Bye Bye Darling, Μες σε ξένους τόπους, Πανικός, Μεγάλη θλίψη, Πληγωμένοι κι οι δυο, Ένα αντίο πικρό, Μαύρη κατάρα κ.ά.